Gràcies a un accelerador de particules s’ha creat la temperatura més alta registrada fins al moment.

Un grup de científics ha generat, en el Laboratori Nacional d’Energia de Brookhaven, a Nova York, la temperatura més alta detectada mai, quatre bilions de graus centígrads (250.000 vegades més calor que el registrat en el centre del Sol). L’objectiu s’ha aconseguit amb un accelerador de partícules gegant, amb el qual s’han fet xocar ions d’or entre si amb la finalitat de produir, durant mil·lisegons, explosions ultracalents.

El resultat és suficient per a donar material d’estudi durant anys als físics, que confien que els condueixi a entendre com i per quins es va formar l’univers.

Els científics tracten de trobar petites irregularitats que podrien explicar per quines la matèria es va formar en els seus primers estadis. Igualment, esperen trobar més aplicacions pràctiques, com els “spintronics”, materials que tenen l’objectiu de fer més petits, més ràpids i més poderosos els dispositius informàtics.

FONDRE PROTONS I NEUTRONS / «Aquesta temperatura és prou calenta per a fondre protons i neutrons», ha dit el científic Steven Vigdor durant una conferència de premsa en una reunió de la Societat de Física d’Estats Units, a Washington. L’equip de Vigdor busca uneixi recreació del moment immediatament anterior al Big Bang, quan les partícules de quarks

i gluons es van condensar en hadrons, les partícules de la matèria que componen gran part de l’univers. Segons el físic, la temperatura de quatre bilions de graus s’acosta bastant a la qual va poder registrar-se en els primers moments d’existència de l’univers, poc després del Big Bang.

L’experiment es va portar a terme en el colisionador d’ions pesats RHIC, un accelerador de partícules de 3,8 quilòmetres de circumferència que es troba enterrat a quatre metres de profunditat en Upton, a Nova York.

Altre grup de físics preveu utilitzar aquest mateix any el Gran Colisionador d’Hadrons de Suïssa per a fer xocar ions de plom amb el propòsit de generar temperatures encara majors, que haurien de reproduir moments fins i tot anteriors al naixement de l’univers.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: