Descobreixen l’arma secreta de les cèl·lules cancerígenes contra la quimioteràpia

Una proteïna ajuda a les cèl·lules malignes a reparar el dany que pateix el seu ADN a conseqüència del tractament del malalt amb quimioteràpia.

Un equip de científics britànics ha identificat «l’arma secreta» que utilitzen les cèl·lules cancerígenes per combatre i sobreviure als tractaments amb quimioteràpia.

La troballa realitzada per experts de Cancer Research UK, una organització no governamental (ONG) dedicada a la investigació d’aquesta malaltia, té a veure amb l’estructura d’una proteïna que es troba en el cor del sistema de defensa dels tumors cancerigens.

Identificada com FANCL, aquesta proteïna ajuda a les cèl·lules malignes a reparar el dany que pateix el seu ADN a conseqüència del tractament del malalt amb quimioteràpia.

«Hem esbrinat l’estructura del motor del sistema de funcionament de la cèl·lula», va dir la màxima responsable de l’estudi, Helen Walden, que va explicar que “si aconseguim aturar aconseguiríem cèl·lules molt més receptives a la quimioteràpia».

«Hem aconseguit la primera fotografia atòmica completa d’una proteïna implicada en el camí de la reparació d’una cèl·lula, just en el mateix cor de la ruta per la qual la cèl·lules cancerígenes es defensen de tractaments que tenen com a objectiu destruir-les», va assenyalar la experta .

Walden va afegir que «bloquejant aquest interruptor d’ignició de la reparació de la cèl·lula, és possible millorar els tractaments tradicionals» i va subratllar que aquesta troballa pot convertir-se en una línia investigadora per a la creació d’un fàrmac específic.

La proteïna FANCL és un component clau del sistema de senyalització entre cèl·lules conegut com «el camí de la Anèmia de Fanconi» (una mutació genètica associada amb problemes ossis i que es manifesta principalment en nens, generant un gran nombre de càncers), el funcionament no es coneixia bé fins ara.

La conclusió principal d’aquest estudi, que es publica a la revista Nature Structural and Molecular Biology és que un encertat tractament contra la FANCL pot ajudar a combatre el càncer.

La doctora Lesley Walker, de Cancer Research UK, va subratllar que es tracta «d’una investigació molt important», perquè «arriba fins al cor de la tàctica després de la qual es protegeixen les cèl·lules del càncer davant el tractament de quimioteràpia».

«Aquesta troballa ens dóna un objectiu prometedor per a potencials fàrmacs que ajudin a afeblir la resistència de les cèl·lules cancerígenes mentre s’administra la quimioteràpia, per fer que aquest tractament sigui el més eficaç possible», va manifestar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: