Els Tibetans desenvolupen uns gens específics per a adaptar-se a l’altura.

Investigadors de les universitats de Qinghai (Xina) i Utah (Estats Units) han acabat un estudi genètic amb habitants de la regió del Tibet i han identificat fins a 10 gens específics que podrien ser els responsables de que s’hagin adaptat a viure en aquesta zona del sud-oest de Xinesa amb tanta altitud, segons un article publicat en l’últim nombre de ‘Science Express’.

De fet, l’objectiu de la investigació era comprovar per quina raó els tibetans no patien policitemia, procés pel qual l’organisme produeix massa glòbuls vermells en resposta a una falta d’oxigen, així com tampoc desenvolupaven altres complicacions pulmonars o cerebrals, pròpies de viure en altituds tan elevades.

Després de prendre mostres de sang de 75 persones d’un poble situat a més de 4.400 metres d’altura i analitzar les seves mutacions genètiques, van detectar que aquesta falta de policitemia podria estar provocada per fins a deu gens característics en aquests habitants, dos d’ells fortament associats a la producció de hemoglobina, la molècula que transporta l’oxigen en la sang. No obstant això, van realitzar un estudi comparatiu del seu ADN amb el d’altres aldeans de regions veïnes amb una altitud menor, el qual va determinar aquests deu gens.

Els autors confien també que una anàlisi més detallada d’aquests canvis genètics tindrà també un valor important a l’hora de desenvolupar teràpies per a tractar algunes malalties com la hipertensión pulmonar o el edema cerebral que, encara que són més freqüents en altura, afecten a ciutadans de tot el món.

Informació extreta de: http://www.abc.es/20100513/ciencia-tecnologia-biologia-cuerpo-humano/tibetanos-desarrollan-unos-genes-201005132031.html

Eduardo Pastor Cano.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: