El superconductor mes petit del món!

Un equip de científics ha descobert el superconductor més petit del món, una làmina de quatre parells de molècules de menys d’un nanòmetre. L’estudi proporciona la primera evidència que és possible fabricar cables superconductors moleculars a escala nanomètrica que podrien ser usats per a dispositius electrònics nanomètrics i en certs sistemes de transmissió d’energia.

S’ha determinat que és gairebé impossible realitzar interconnexions a escala nanomètrica usant conductors metàl.lics perquè la resistència augmenta a mesura que la mida del cable disminueix. Els nanocables s’escalfen fins al punt que es poden fondre. Aquest problema ha estat un gran impediment per al desenvolupament de nanodispositius que resultin pràctics d’usar.

Els materials superconductors no experimenten resistència elèctrica i poden conduir grans corrents elèctriques sense la dissipació de potència ni la generació de calor que sí que afecten els conductors convencionals.

La superconductivitat va ser descoberta el 1911, i fins fa poc va ser considerada un fenomen macroscòpic. No obstant això, el nou troballa suggereix que existeix en l’escala molecular, per la qual cosa s’obre un nou camp per a estudiar aquest fenomen. Actualment, els superconductors es fan servir en aplicacions que van des de les superordinadors fins als dispositius per captació d’imatges del cervell.

En el nou estudi, l’equip del físic Saw-Wai Hla de la Universitat d’Ohio va examinar molècules sintetitzades d’un tipus de sal orgànica, ubicades sobre una superfície de plata. Usant espectroscòpia d’efecte túnel, els científics van observar la superconductivitat en cadenes moleculars de diverses longituds. En les cadenes per sota dels 50 nanòmetres de longitud, la superconductivitat disminuïa quan les cadenes es feien més curtes. No obstant això, els investigadors encara van ser capaços d’observar el fenomen en cadenes tan petites com de quatre parells de molècules o 3,5 nanòmetres de longitud.

Si voleu obtenir més informació podeu consultar aquesta pàgina web:

http://www.amazings.com/ciencia/noticias/050510b.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: