El Hubble detecta una estrella que devora un planeta

Wasp-12 és una estrella normal, semblant al Sol, situada a uns 600 anys llum de la Terra, a la constel·lació de l’Auriga. Al seu voltant gira un planeta que va ser descobert al 2008, la seva massa és superior en un 40% a la de Júpiter i està tan a prop del seu astre que compleix una òrbita completa ( un any ) en poc més d’un dia terrestre. El planeta s’anomena Wasp-12b i deixarà d’existir dintre de 10 milions d’anys, el temps que l’estrella tardarà en devorar-lo completament. El procés ja està en marxa, i el telescopi espacial Hubble l’ha detectat.

 El procés pel qual un cos estel·lar va robant matèria d’un altre és conegut, però fins ara només s’havia vist a parelles d’estrelles ( sistemes binaris ), mai tan clarament entre una estrella i un planeta al seu voltant.

A l’existència del Wasp-12 es va descobrir un rastreig automàtic que mesura lleugeres caigudes periòdiques de lluminositat d’estrelles, el que pot indicar que un planeta en òrbita es creui per davant en la línia de visió des de la Terra. Es el que s’anomena un trànsit, una de les actuals tècniques per descobrir planetes extrasolars. Ara, el Hubble s’ha ocupat d’aquest cas, apuntant el seu espectrògraf Cos, d’alta sensibilitat en ultraviolada, i ha estat capaç de mesurar la lleugera foscor de l’estrella en el trànsit obtenint informació molt valuosa.

L’anàlisi de llum ha permès als astrònoms, dirigits per Carloe Haswell, identificar les firmes d’elements com l’alumini, l’estany i el magnesi, especialment pronunciades durant el trànsit, el qual indica que estan presents en l’atmosfera del planeta i que està ja molt calent i estesa. A més a més, gràcies al Cos, els astrònoms han aconseguit mesurar amb alta precisió quanta llum de l’estrella resulta bloquejada quan passa el planeta per davant i han calculat el radi d’aquest últim. El resultat es que la seva exosfera està ja molt més estesa del que correspondria a un planeta amb una massa igual a 1,4 vegades la de Júpiter. El radi de Wasp-12b supera la frontera gravitacional més enllà de la qual la pèrdua de matèria de l’atmosfera és irreversible. A partir d’aquí, és qüestió de temps, 10 milions d’anys, per que l’astre es tragui completament el planeta.

Més infomació:

http://www.noticiasciencias.com/2010/05/el-hubble-detecta-una-estrella-que.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: