El vent i el Sol modelen Mart

Els dos últims estudis sobre Mart han resolt 40 anys de misteri entorn als casquets polars del planeta roig. El descobriment d’una sèrie de forats en espiral a la superfície i d’un Chasma Boreal, un gran canyó que talla el pol nord del planeta, evidenciant un canvi climàtic desconegut fins el moment.

Segons l’investigació duta a terme per un equip de la Universitat de Texas (EE.UU) encapçalat per Isaac Smith i John Holt, totes dues formacions s’atribueixen a l’acció conjunta del vent i el Sol. Fins ara s’havien apuntat moltes hipòtesis sobre quina seria la composició del planeta roig, però estaven limitades a l’observació de la superfície. En aquesta ocasió, els científics han utilitzat la informació recopilada per dos radars en òrbita capaços de descobrir la composició de les capes de dipòsits més profundes, per desxifrar així el model més probable.

A més a més, l’estudi ha revelat que la creació d’aquests forats és degut a la combinació de materials dipositats i a l’erosió produïda pel vent i el Sol. Una vegada formats, aquests forats es van desplaçar fins els pols i es van elevar uns 600 metres d’altura al llarg d’un període de dos milions i mig d’anys.

En un segon estudi, el mateix equip va utilitzar la informació del Orbitador de Reconeixement de Mart (‘Mars Reconnaissance Orbiter’) per demostrar que la creació del Chasma Boreal va ser degut a processos de deposició a gran escala i a llarg termini. Amb aquetes dades obtingudes per radar, els científics són capaços de partir la capa de gel en varies parts, com si fos una ceba.

A partir de l’informació recavada, alguns investigadors suggereixen que aquestes formacions podrien haver sorgit pel calor volcànic del planeta que va fondre les capes més profundes del bloc de gel. Altres, tot i així, apunten a que aquestes formacions, incloses les depressions espirals, van sorgir a partir de forts vents polars, anomenats ‘katabatics’, que van tallar el canyó o aquelles formes en el gel.

Més informació: http://www.noticiasciencias.com/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: