Un cable dissenyat a Catalunya bat el rècord mundial de potència

La línia té cinc cops més capacitat i pateix menys pèrdues que una de convencional
Investigadors catalans han dissenyat un cable ultrapotent capaç de transportar electricitat sense pèrdues, sense contaminació electromagnètica i sense infraestructures addicionals. Les proves, fetes al novembre i els resultats de les quals s’han conegut ara, han confirmat que és un repte factible des d’un punt de vista experimental. Concretament, els científics van assajar en un laboratori de Hannover (Alemanya) un cable de 30 metres que va assolir el rècord mundial d’intensitat de corrent en la seva classe: 3.200 amperes. Tot i així, probablement aquest cable no es connectarà mai amb la xarxa.
El 2008 es va anunciar que la línia se soterraria a Collserola per proporcionar energia a Barcelona, però els costos de fabricació –i potser també la crisi i les circumstàncies polítiques– han ajornat sense data aquesta iniciativa.

El cable assajat és el resultat de l’esforç d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut de Ciències dels Materials de Barcelona (Icmab-CSIC) i les empreses Labein Tecnalia, Nexans i Endesa. «A Hannover vam simular un tram de la xarxa de distribució, la que connecta les subestacions en grans ciutats –explica Xavier Obradors, director de l’Icmab–. La intensitat de corrent assolida ha demostrat que el cable pot transportar una potència elèctrica de 138 megawatts, un valor sense precedents en aquestes condicions». Un resultat anàleg es va obtenir als Estats Units, però per a la xarxa d’alta tensió, la que porta l’energia a grans distàncies.

SUPERCONDUCTORS / La fita va ser possible perquè el cable es va confeccionar amb un superconductor anomenat BSCCO. Els superconductors són materials que, quan es refreden per sota d’una temperatura crítica (uns 200 graus sota zero), deixen d’oposar resistència al pas del corrent. És a dir, a diferència dels cables normals, deixen d’escalfar-se i perdre energia. El BSCCO és un superconductor d’última generació que es pot refredar amb un sistema basat en nitrogen líquid, molt més barat que l’heli que s’utilitzava per als materials de la generació precedent. Des del descobriment d’aquesta classe de superconductors, a mitjans dels anys 80, han aparegut diverses aplicacions. Per exemple, s’utilitzen en màquines de ressonància magnètica o per dissenyar fàrmacs.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: