Una au aquàtica de Madagascar és declarada extingida en no localitzar cap exemplar des de 1985

Una au aquàtica endèmica de l’illa de Madagascar, el cabussó rogenc de Alaotra, ha estat declarada oficialment extingida després de no s’hagi vist el més mínim exemplar en els últims 25 anys, segons els criteris establerts per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

L’estranya au vivia únicament en el llac Alaotra i altres petites llacunes del nord-est de l’illa. Un dels seus problemes era justament la seva reduïda hàbitat i la seva incapacitat per a realitzar grans migracions.

La UICN ha informat en un comunicat que l’últim exemplar es va observar el 1985, encara que ara es considera que possiblement es va tractar d’un híbrid amb algun altre tipus de cabussó.

El llac

Les poblacions de cabussó rogenc de Alaotra (Trachybabptus rufolavatu) es van reduir dràsticament el passat segle com a conseqüència de la pèrdua d’hàbitats, les hibridacions, les xarxes de pesca fetes de niló i, molt especialment, la competència del peix de cap de serp o Channa striata, un peix carnívor d’origen asiàtic que ha estat introduït a les aigües de Alaotra, que és el llac de Madagascar.

“Ja no tenim esperança. Això és un exemple de les invisibles conseqüències que poden tenir les activitats humanes-ha declarat Leon Bennun, director científic de l’associació BirdLife International-. Les espècies exòtiques invasores han causat extincions a tot el món i segueixen sent una de les principals amenaces per a la biodiversitat “.

Una gallina silvestre de Cuba, en perill crític

En la nova avaluació de la Llista Vermella de les aus, la UICN cita també el cas d’una au endèmica de Cuba que ha entrat en la categoria de perill crític a causa de la competència de les mangostes (també exòtiques). Es tracta de la gallinuela de Sant Tomàs (Cyanolimnas cerverai), descrita per primera vegada el 1927.

En general, insisteix la nova avaluació de UICN, la immensa majoria de les aus vinculades a aiguamolls estan en regressió en el món. Des del segle XVI s’ha documentat l’extinció de 132 espècies vertebrades, tot i que de ben segur el nombre total ha estat molt superior

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: