Cràters llunars electrificats

Degut a la forma en què el vent solar actua en els obstacles naturals de la Lluna, podria probocar que els crater dels pols de la lluna es carreguesin electrcament fins arribar a valors de centenars de volts, segons els nous calculs de l’equip de l’Institud de Ciència Llunar de la NASA.

Els cràters situats als pols llunars són de gran interès, a causa dels recursos, inclòs el gel d’aigua, que allà existeixen. L’orientació de la Lluna respecte al Sol manté el fons dels cràters polars en una ombra permanent, el que permet a les temperatures d’aquests punts baixar fins als 240 graus centígrads sota zero, un fred prou intens com per garantir, si les condicions es mantenen, l’emmagatzematge de materials volàtils, com l’aigua, durant milers de milions d’anys.

No obstant això, la nova investigació suggereix que, a més del terrible fred, els exploradors (humans o robots) que baixin al fons dels cràters podrien haver d’enfrontar també a un entorn elèctric complex, que pot afectar la química de la superfície, provocant, entre altres coses, descàrregues d’electricitat estàtica, o que la pols s’adhereixi amb fermesa als exploradors.

Les descàrregues d’electricitat estàtica podrien provocar curtcircuits en els equipaments sensibles, mentre que la pols lunar, molt adherent i abrasiu, podria enganxar-se als vestits espacials i resultar perillós si no es retira del tot ja que pdoria acabar entrant a l’interior dels mòduls habitables de naus o bases, ja que pot desencadenar seriosos problemes de salut en ser inhalat durant llargs períodes.

El vent solar és un tènue gas de components d’àtoms carregats elèctricament (electrons amb càrrega negativa i ions amb càrrega positiva) que està circulant constantment des de la superfície del Sol cap a l’espai. Atès que la Lluna està només lleugerament inclinada en comparació amb el Sol, el vent solar flueix gairebé horitzontalment sobre la superfície lunar en els pols i al llarg de la regió on es fa la transició dia-nit.

Els investigadors van crear simulacions per ordinador per descobrir què passa quan el vent solar flueix sobre les vores dels cràters polars. Van descobrir que, en alguns aspectes, el vent solar es comporta com el vent pròpiament dit a la Terra, fluint també per valls i cràters polars profunds. No obstant això, a diferència del vent a la Terra, la composició dual (electrons i ions) del vent solar pot crear una càrrega elèctrica inusual en un costat de la muntanya o paret del cràter, concretament, en el cas d’un cràter, al costat intern de la vora ubicat directament sota el flux del vent solar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: