Nova espècie de dinosaure amb crani ossut.

Un equip de paleontòlegs ha descobert una nova espècie de dinosaure amb un paquet ossi a la part superior del seu crani. Es tracta d’un dinosaure herbívor, tan gran com un gos de mida mitjana, que va viure fa entre 70 i 80 milions d’anys.

L’equip de Nicholas Longrich de la Universitat Yale va trobar dos fragments de crani al Parc Nacional Big Bend, al sud-oest de Texas, el 2008. Al llarg de l’estudi efectuat sobre tots dos, els científics van fer comparacions entre els fragments ossis amb dotzenes de fòssils d’espècimens relacionats trobats al Canadà i Montana. Finalment, el seu dictamen és que els fòssils representa un nou gènere de dinosaure bípede amb crani gros.

Els investigadors han donat a la nova espècie el nom de Texacephale langstoni. Aquesta forma part de la dotzena aproximada d’espècies de les que se sap de la presència d’un paquet ossi a la part superior dels seus cranis, i Longrich creu que aquestes extensions òssies eren probablement utilitzades a manera d’ariet, en enfrontaments en els quals els animals es colpejaven uns als altres amb els seus caps, de manera comparable al que avui fan els búfals i altres animals.

El descobriment de la nova espècie dóna suport a la idea, que ha guanyat popularitat en els últims anys, que els dinosaures trobats al Canadà i al nord dels Estats Units eren diferents dels seus veïns del sud.

En comptes de donar suport la seva presència per tota Amèrica del Nord, el descobert sembla apuntar a assentaments de diferents dinosaures bastant aïllats uns dels altres. “Cada vegada que obtenim bons fòssils de Texas, acaben resultant ser molt diferents dels del nord”, subratlla Longrich.

Com que els fòssils de la regió del Parc de Big Bend són rars i tendeixen a estar mal conservats, els científics no poden fer-se una idea completa de les diferents espècies que habitaven la zona.

No obstant això, els autors del nou estudi semblen haver aconseguit fer encaixar una peça important del trencaclosques. Han descobert que aquest grup de dinosaures, que es pensava que havia tingut el seu origen a Àsia, probablement va evolucionar a Amèrica del Nord.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: