Aconsegueixen processar càlculs amb portes lògiques basades en ADN

S’ha aconseguit, per primera vegada, construir portes lògiques basades en ADN que efectivament processen càlculs a l’interior del nostre cos. ¿L’objectiu? Tenir bio-ordinadors en el nostre interior que detectin i guareixin qualsevol malaltia que sorgeixi, sobre la marxa. Sí, fa por. ¿Arribarà l’era dels superhomes?

Portes

Una porta XOR, tal com estudiareu els que feu tecnologia a 2n Btx, és una porta lògica, la sortida val 1 si els seus valors d’entrada són diferents, i 0 en cas contrari. No cal dir que normalment per a la seva construcció fan falta algun tipus d’interruptors, siguin rudimentaris (es podrien fer amb canonades d’aigua) o avançats, com els electrònics que hi ha en un xip. Aquesta porta, al costat d’altres, són bàsiques per a la computació.

Vegem l’exemple de porta XOR, versió ADN, segons l’ha concebut l’equip dirigit per Itamar Willner, de la Universitat Hebrea de Jerusalem, Israel. El que han fet és afegir molècules a les tires complementàries de l’ADN, el que causa la seva fluorescència quan estan separades. No obstant això, quan les dues tires estan presents es combinen, apagant la fluorescència. Quan no hi ha cap present, clarament tampoc hi ha fluorescència alguna. Només resta interpretar la fluorescència com un 1 i la seva absència com un 0. L’exemple està il lustrat a la imatge superior. De fet, ja han aconseguit fer certs càlculs de sumes i restes senzilles.

Ja existien certs “ordinadors” amb ADN, però tenien problemes, com per exemple que es degradava i no podien tornar a fer càlculs. Willner i el seu equip han aconseguit que l’ADN es reformi després de cada càlcul, permetent la seva reutilització. Un altre problema era que es necessitaven enzims per manipular l’ADN, el que requeria cert ambient químic que no era fàcil de reproduir en el cos, però en aquesta versió s’utilitzen només molècules com les de l’ADN.

Una altra de les avantatges de la computació amb ADN és la seva capacitat de processar càlculs en paral.lel. Què es podria arribar a fer amb això? Dissenyar fàrmacs intel.ligents. Un cop al torrent sanguini, podrien no activar fins que detectessin, per exemple, una pujada d’una determinada substància, i alliberant el fàrmac en conseqüència. Falten anys de desenvolupament, però arribarem a tenir bio-ordinadors pul.lulant pel nostre cos?

Font (Inglès): http://www.newscientist.com/article/dn18989-dna-logic-gates-herald-injectable-computers.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: