La boira fractal va poder calentar la Terra

Fa milers de milions d’anys enrere, el Sol emetia fins a un 30% me nys de llum que en l’actualitat. Això hauria d’haver fet que la Terra primitiva fos massa freda per a mantenir l’aigua líquida en la seva superfície fins a fa uns 2.000 milions d’anys. Però els estudis geològics de les formacions de ferro en bandes i d’altres materials que es poden formar en l’aigua suggereixen que l’aigua líquida en la superfície es va formar molt abans.


En 1972, es calcula que un poc d’amoníac, un poderós gas d’hivernacle, podria haver mantingut la Terra prou calenta com perquè l’aigua líquida pogués estar present. Però la idea va ser derrocada uns pocs anys més tard, quan els investigadors es van adonar que la llum ultraviolada del Sol trenca les molècules del gas en menys de 10 anys. Uns 25 anys més tard, es va suggerir que la Terra primitiva, com Tità, la lluna brumosa de Saturn, podria també haver estat coberta per boira d’aerosol formada per partícules orgàniques. Aquesta boira podria haver bloquejat la llum ultraviolada del Sol, permetent que l’amoníac sobrevisqués. Però els models van mostrar que l’escut també hauria bloquejat la llum visible del Sol, creant un “efecte *anti-hivernacle” que hauria refredat la Terra encara més.

Ara s’ha descobert que malgrat tot una boirina de protecció podria haver escalfat la Terra primitiva, si la boira estigués composta per partícules esponjoses en lloc de partícules sòlides. La nova proposta planteja que la llum solar va trencar el metà atmosfèric i les molècules de nitrogen que després es van unir per a formar partícules esfèriques. Mentre aquestes partícules queien en l’atmosfera, van xocar i van quedar pegades a l’atzar, agrupant-se fins a formar agregats solts amb geometries fractales, en les quals es repeteix un patró bàsic a diferents escales.

Els models anteriors assumien que la boira de partícules estava formada per esferes que es van fusionar i van formar esferes cada majors quan xocaven. Aquestes partícules bloquejaven la llum visible amb tanta eficàcia com la llum ultraviolada.  Ja que els agregats fractales són buits, són relativament transparents a la llum visible, però les partícules esfèriques que es formen bloquegen relativament més radiació ultraviolada, pel que una boira que conservi *amoniaco podria escalfar la Terra.


Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: