Corot, el telescopi espacial

El telescopi espacial ‘Corot’, de l’Agència Espacial Europea, ha trobat un nou planeta al passar davant d’una estrella llunyana. Es tracta d’un cos d’elevada temperatura i més gran que Júpiter, que ha estat nombrat ‘Corot-exo-1b’ i que es troba a 1.500 anys llum, en la constel·lació de Monoceros. Aquest és el primer èxit científic de la missió espacial francesa, que va ser llançada el passat 27 de desembre i que té com objectiu buscar planetes similars a la Terra.

El satèl·lit ha obtingut la corba de llum d’una estrella semblant al Sol, amb sorprenent eficàcia. Aquests resultats, que superen àmpliament les previsions, indiquen que ‘Corot’ serà capaç de detectar planetes de tipus rocós i fins i tot proveir informació sobre la seva composició química.

‘Corot’, les sigles del qual corresponen a Convecció, Rotació i Trànsits, és un telescopi capaç de mesurar la variació de la lluentor de desenes de milers d’estrelles amb una precisió mai arribada i compleix amb un doble objectiu: estudiar l’interior de les estrelles i detectar planetes de tipus terrestre al seu al voltant.

Encara que l’avaluació sistemàtica i científica de les dades prendrà encara cert temps, es poden presentar alguns resultats preliminars que demostren la qualitat excepcional d’aquest instrument: les dades del primer exoplaneta descobert per ‘Corot’ (CoRoT-Exo-1b) tenen un error de només cinc parts en cent mil en una hora d’observació. Això implica que petits planetes, anàlegs a la Terra, es podran detectar amb el satèl·lit, així com les variacions de la llum estel·lar reflectida pel planeta, podent-se donar, en aquests casos, indicacions de la seva composició química.

El mètode de detecció emprat fins a ara només permetia la troballa de planetes gegants de caràcter gasós però s’espera que, encara que la recerca de planetes no constitueix l’objectiu primer de la missió, les observacions fotogràfiques de ‘Corot’ provin l’existència de planetes terrestres fora del Sistema Solar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: